Consuminderen

Pas je leefstijl aan

Je eigen leefstijl aanpassen is waarschijnlijk nog wel het moeilijkst. Zeker voor de generatie die is opgegroeid met het idee dat het allemaal kan. Een generatie die moeite heeft hun hobby's, zoals auto- en motorsport, vaarwel te zeggen omdat ze zinloos veel fossiele brandstof verbruiken. Ook de verleidingen van vakantie-sites zijn groot. Mensen beseffen niet dat de kortingen, die ze nu krijgen, straks betaald moeten worden door hun kinderen of kleinkinderen. Zij zijn het die de rekening moeten betalen voor de pleziertjes van nu. De jonge 'nieuwe' generatie kan hun voorbeeld zijn. Als jij je leefstijl aanpast dan heeft dat altijd ook invloed op je omgeving en we hopen dat dit het gewenste sneeuwbal effect heeft op mensen. Zodat de volgende generatie de aarde bewoont zonder deze uit te putten. Dus pas je leefstijl aan.

 

Consuminderen

Consuminderen moet een ‘way of life’ worden voor iedereen! Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portomonnee. Het is belangrijk om bij iedere aankoop hier eerst goed over na te denken. Heel veel van onze aankopen zijn impuls aankopen. Een simpel hulpmiddel is om die aankoop niet direct te doen. Als je graag iets wilt hebben, wacht dan een paar dagen. Daarna beslis je of je het echt gaat kopen of niet. Grote kans dat je het kan laten liggen.


Duurzaam eten

Het maken van ons voedsel vraagt veel van de aarde. 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Duurzamer eten doe je in de eerste plaats door minder te eten. Niet meer dan je echt nodig hebt. Ook helpt het om minder te kiezen voor milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten, zoals vlees en kaas. 

 

Flexitariër, vegetariër of veganist

Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees, vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. Ze worden vegetariër (eten geen vlees), veganist (nemen helemaal geen dierlijke producten) of flexitariër ( gebruiken minder vlees dan ze gewoon waren). Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Door één week geen vlees te eten doe je echt al veel goeds voor de wereld om je heen.  


Gooi geen eten weg 

Eten weggooien is echt vaak een onnodige verspilling van voedsel. Voedsel waarvoor wel het milieu belast is, maar wat vervolgens gewoon in de afvalbak beland. Gelukkig worden we ons hiervan steeds meer bewust en doen we er ook echt wat aan, zoals bijvoorbeeld 'Too good to go'. Met deze app proberen de makers ervan een einde te maken aan voedselverspilling.

 

Warmetruiendag en Dikketruiendag

De dag waarop je een (extra) dikke, warme trui aantrekt zodat je de verwarming een graadje lager kunnen zetten om zo energie te besparen. Op 16 februari 2005 werd deze dag voor het eerst georganiseerd door de Vlaamse overheid, bedoeld om mensen meer energiebewust te maken en aan te sporen om de verwarming iets lager te zetten. Als iedereen de verwarming één graad lager zet, levert dat op één dag een besparing op van meer dan drie miljoen kubieke meter gas en drie miljoen euro. Bovendien wordt de CO2-uitstoot met meer dan zes miljoen kilogram verminderd. Dit Belgische initiatief kreeg in 2006 navolging in Nederland, alleen onder een andere naam: 'Warmetruiendag'


Recyclen

We gooien allemaal bergen afval weg en dat is natuurlijk zonde. Gelukkig kunnen we tegenwoordig veel producten recyclen. Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Grondstoffen die veel gerecycled worden zijn glas, plastic en papier. Natuurlijk is het nog beter om zo min mogelijk afval te produceren, want dan is er ook minder te recyclen ;)

Een schone wereld begint bij jezelf, klimaatverandering

Een schonere wereld begint bij jezelf!

Klimaatverandering leefstijl aanpassen lesidee