Klimaatverandering

Bestudeer de problemen

 

Klimaatverandering bestudeer de problemen en gevaren

Hebben we dan problemen?

Ja! Want de aarde warmt op, daar bestaat geen twijfel meer over. Sinds 1900 is het op de hele aarde 1 graad warmer geworden.
Och, 1 graad dat is toch niets? 

Dat lijkt misschien niet veel, maar het heeft wel grote gevolgen.
Het ijs rond de polen smelt en dus stijgt de zeespiegel. Sinds 1880 is de zeespiegel 20 cm gestegen. Problemen die daardoor ontstaan zijn:
Dat het grondwater zouter wordt en dat heeft grote gevolgen voor de landbouw. 
Rivieren kunnen het water niet meer naar zee brengen. Hele stukken land rond de grote rivieren zullen overstromen.

Klimaatverandering is er toch altijd al geweest? Ja, maar het gaat nu veel sneller en dat klimaatverandering van alle tijden is, zou de zorgen erover juist moeten vergroten. Door het gebruik van steenkool, olie en aardgas (fossiele brandstoffen) komt CO2 vrij en warmt de aarde nog verder op.

Kunnen we alle gevaren nog afwenden?

Ja, maar dan moeten we allemaal nu wel snel in actie komen. Toch is dat moeilijk, want we zijn een luxe leven gewend. We vinden het normaal om te kopen en te eten wat we willen. Ook vliegen we voor een verre vakantie nog steeds de hele wereld over. Maar als we de feiten onder ogen willen zien en samen de problemen gaan aanpakken dan zijn we op de goede weg. 


Ook jij kunt helpen 

Bestudeer de problemen, pas je levensstijl aan en help mee. Bouw ook mee aan een klimaatmuur op bijvoorbeeld school, werk, in de bibliotheek of het gemeentehuis.